Alkaline batterijen herladen
Zodra Alkaline batterijen leeg zijn gooien veel mensen de batterijen weg. Veel van hen weten namelijk niet dat een Alkaline batterij tot wel twintig keer herladen kan worden tot een capaciteit van 85%. Herladen is echter alleen mogelijk met een speciale Alkaline batterijlader en niet met de bekende snelladers, deze zullen de Alkaline batterijen juist beschadigen.
Wees voorzichtig met herladen
Een oplader die speciaal geschikt is voor het herladen van Alkaline batterijen is bijvoorbeeld de oplader van GP. Er zijn wel een aantal zaken die je in ogenschouw moet nemen alvorens je de Alkaline batterijen in de oplader kunt stoppen:
- Een volledig ontladen Alkaline batterij kan niet meer worden herladen. Zorg er dan ook voor dat je de batterij direct herlaadt zodra je merkt dat deze begint te verzwakken.
- Controleer de Alkaline batterij altijd op lekkage. Een lekkende batterij mag nooit herladen worden.
- Wanneer de batterij slechts enkele minuten in de oplader zit en erg warm wordt dien je deze direct uit de oplader te halen. Dit kan namelijk duiden op een lekkage van de batterij. Gooi de batterij vervolgens weg en gebruik deze niet meer.
- Zorg ervoor dat de Alkaline batterij niet wordt overladen. Een Alkaline batterij zit meestal tussen de 8 en 24 uur in de lader, afhankelijk van hoeveel capaciteit deze nog bezit.
Door het herladen wordt de inwendige weerstand van de batterij verhoogd. Wanneer deze weerstand steeds hoger wordt, kan dit op den duur problemen opleveren bij het gebruik in ‘zware’ apparaten zoals fotocamera’s. De batterij werkt dan niet meer zo goed. Daarom is het realistisch om een Alkaline batterij ongeveer een keer of twintig te herladen. Daarna zal de capaciteit snel afnemen. Daarbij kan nog wel worden opgemerkt dat batterijen van een A-merk vaker kunnen worden opgeladen dan batterijen van B-merk. Of je een alkaline lader goed of slecht vindt werken is een kwestie van experimenteren met de verschillende merken batterijen. Je ervaart op den duur vanzelf welke alkaline batterijen op welk moment het meest geschikt zijn om te herladen. En lukt het niet dan is er nog geen man overboord: anders had je de batterij immers ook weggegooid.
Trage lader
Zoals gezegd kan een Alkaline batterij enkel worden herladen met behulp van een speciale oplader, ook wel een ‘trage lader’ genoemd. Doordat Alkaline batterijen oorspronkelijk niet zijn ontworpen om opnieuw te worden opgeladen mogen deze met maximaal 100mA opgeladen worden. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een pulsstroom van 40 tot 200 pulsen per seconde.Snelladen is bij een Alkaline batterij niet mogelijk doordat de snelle productie van gassen de batterijcel kan doen scheuren. Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op elektrolytlekken waarbij kaliumhydroxide vrij kan komen. Cellen die elektrolyt hebben gelekt zijn gevaarlijk en mogen in geen geval worden hergebruikt. In sommige gevallen kan een Alkaline batterij zelfs ontploffen als deze te snel wordt opgeladen. Het opladen verhit de batterij en daarbij bestaat het risico op brand.
Chemische reacties
Wanneer een Alkaline batterij wordt gebruikt in een apparaat dan ontstaat er een chemische reactie in de batterij waardoor een elektrische stroom wordt gecreëerd. Zodra er een chemisch evenwicht is bereikt stopt de chemische reactie en is de batterij leeg. Door de stroom die door de batterij loopt de andere kant in te sturen kan het evenwicht terug worden verschoven naar het oorspronkelijke punt.Verschillende typen batterijen vertonen verschillende chemische reacties. Sommige van deze reacties zijn eenvoudig onomkeerbaar, anderen juist weer niet. Hierdoor wordt dus bepaald of een batterij geschikt is voor herladen. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn om batterijen die niet zijn ‘ontworpen’ voor herladen toch te herladen. Het is daarom ook altijd aan te raden de informatie van de fabrikant te lezen. Sommige fabrikanten verbieden het herladen van Alkaline batterijen.