Alles voor je smartphone


Het grote mobiele telefoon accu onderzoek

Onderaan de pagina vind je een infographic met alle cijfers uit het onderzoek.

In die goeie ouwe tijd toen je de mobiele telefoon nog gebruikte om te bellen en te sms’en kon je gemakkelijk een week zonder oplader. Tegenwoordig moet je er echt niet aan denken om een dag zonder oplader op pad te gaan. Dat komt omdat onze mobiele telefoons steeds geavanceerder worden, terwijl de accutechniek zich niet mee ontwikkelt. Het gevolg daarvan is dat onze mobiele telefoons vrijwel iedere dag aan de oplader moeten. Een grote ergernis van veel gebruikers.

 

Apple, Samsung, Sony, Huawei of toch Philips?

Wanneer je op zoek bent naar een telefoon met een goede accuduur, dan is de Huawei Ascend Mate 7 de beste optie. De smartphone komt uit alle tests van Tweakers.net als beste uit de bus. Het toestel beschikt over een accu met een capaciteit van 4100 mAh en een stand-by tijd van 648 uur. De accu van de Huawei Ascend Mate 7 is qua omvang een kwart groter dan die van de concurrentie, maar gaat dus wel een stuk langer mee. Wanneer je daar ter vergelijking de Nexus 5 van Google naast legt is de conclusie dat die nog niet half zo lang meegaat. Ook het nieuwste vlaggenschip van Apple, de iPhone 6, haalt het wat accuduur betreft bij lange na niet bij de Huawei Ascend Mate 7.Natuurlijk heb je altijd baas boven baas. Dat is ook in dat geval zo. Fabrikant Philips claimt namelijk dat het de smartphone met de beste accuduur in haar lab heeft liggen. Het betreffende toestel beschikt over een accu met 5300 mAh capaciteit en kan daarmee twee maanden lang in stand-by stand blijven. Met één enkele acculading kan maar liefst 33 uur gebeld worden. Philips is van plan om het toestel in eerste instantie op de Chinese markt uit te brengen, omdat daar veel vraag is naar telefoons met een lange accuduur.
 

Grootste smartphone stroomvreters

In onderstaande tabel worden de Nokia 3310 en de Apple iPhone 6 met elkaar vergeleken op het gebied van stand-by tijd, gesprekstijd en accucapaciteit:
 
Nokia 3310 Apple iPhone 6
Stand-by tijd: 260 uur Stand-by tijd: 250 uur
Gesprekstijd: 270 minuten Gesprekstijd: 840 minuten
Capaciteit: 900 mAh Capaciteit: 1810 mAh
De conclusie uit bovenstaande vergelijking is dat de accucapaciteit van een iPhone 6 is verdubbeld ten opzichte van die van een Nokia 3310, terwijl de stand-by tijd minder is geworden. Dat wordt veroorzaakt door alle nieuwe functionaliteiten waarover de hedendaagse smartphones beschikken. In stand-by modus draaien er namelijk nog allerlei energievretende apps op de achtergrond. Bij een Nokia in stand-by stand was dat niet het geval, daarop kon je dan hooguit gebeld of ge-smst worden. Naast de energievretende apps zijn er nog meer smartphone stroomvreters op te noemen. Zo zijn het beeldscherm en connectiviteitsfuncties van een smartphone ook bekende energieverbruikers: Het beeldscherm is de grootste stroomvreter. Het scherm vraagt namelijk soms wel 30-50% van de acculading. Dat komt enerzijds doordat de beeldschermen in smartphones steeds groter worden en anderzijds doordat de beeldschermtechnieken steeds geavanceerder worden. Beide hebben behoorlijke impact op de accu. Om energie te besparen kun je daarom het beeldscherm het beste instellen op automatische helderheid, zodat dit zich aanpast aan het omgevingslicht. Het is namelijk zo dat hoe helderder je het scherm instelt, hoe meer energie dit vraagt van de accu.
 
 1. Ook connectiviteitsfuncties als bluetooth, 4G, NFC en WiFi vergen veel energie van de smartphone accu. De ontwikkelingen met betrekking tot deze functionaliteiten zijn daarom ook niet alleen gericht op het verbeteren van de connectiviteit, maar ook op het energiezuiniger maken ervan.
 2. Zoals gezegd vragen de energievretende apps ongemerkt veel energie van de accu. Vaak is het zo dat dit soort apps allerlei functies als GPS, de camera of de processor inschakelen. Door softwarefouten vergeten deze apps dit soort functies echter weer uit te schakelen, waardoor deze functies onnodig veel energie blijven vragen. Populaire apps als Spotify, Snapchat en Facebook staan erom bekend dat ze veel energie verbruiken.


Accutechniek blijft achter

In 2007 veranderde er met de komst van de iPhone veel op het gebied van accuduur. iPhones gingen immers niet langer dan zeven uur mee op één acculading. Gelukkig gaan de smartphones van tegenwoordig wel wat uurtjes langer mee, maar dat neemt niet weg dat dagelijks opladen de norm is geworden. De ontwikkeling op het gebied van accutechniek gaat traag. De grootste recente doorbraak is de introductie van de lithium-ion accu en dat is inmiddels alweer meer dan twintig jaar geleden. Het grootste voordeel van lithium-ion is dat je de accu niet meer 100% vol hoeft te laden en volledig leeg dient te laten lopen alvorens je weer op kunt laden. De accu is nu ook tussentijds op te laden, waardoor het toestel elke avond aan de oplader leggen geen probleem meer is voor de levensduur van de accu. Zoals gezegd hebben er recentelijk geen revolutionaire ontwikkelingen op accugebied meer plaatsgevonden. Bij ReplaceDirect durven we te stellen dat er ook de komende vijf jaar geen grote doorbraken zullen plaatsvinden die ervoor zorgen dat de batterijduur drastisch zal verbeteren. Wat wel vaststaat is dat de consument steeds meer van zijn smartphone accu gaat eisen, met name doordat de smartphones zelf wel enorme ontwikkelingen doormaken. De winst met betrekking tot accuduur zal de komende jaren vrijwel alleen zitten in ontwikkelingen op het gebied van zuinigere processoren, software en communicatietechnologie in plaats van in de accutechniek zelf.

De grotere fabrikanten werken op de achtergrond namelijk hard aan ontwikkelingen die van invloed zijn op de accuduur. Zo is men bij Google bezig met Project Volta voor Android. Daarbij wordt de batterijcapaciteit een stuk efficiënter gebruikt. Je ziet welke apps het meeste energie vreten en kunt gebruik maken van een ‘battery saver modus’. Ook Apple heeft iOS 8 voorzien van diverse functies met betrekking tot de acculading. Microsoft werkt juist weer aan een combinatie van slimme software met degelijke hardware. Door alle processen zoveel mogelijk te optimaliseren en twee accu’s tegelijk in te zetten is de batterijduur er al zo’n 20-50% op vooruit gegaan. Ook schermfabrikanten werken hard aan energiezuinige OLED-schermen en varianten van het LCD-scherm die eveneens energiebesparingen met zich meebrengen.

 

 

Accutechniek ontwikkeling

Dat we bij ReplaceDirect op korte termijn in de praktijk geen grote doorbraken op gebied van accutechniek verwachten neemt niet weg dat er geen ontwikkelingen gaande zijn. Zo is er wetenschappelijk al veel ontdekt en getest op het gebied van accutechniek, maar is dat helaas nog lang niet implementeerbaar in de praktijk. De realiteit is namelijk dat veel zaken in het lab heel mooi zijn, maar in de praktijk niet realiseerbaar of toepasbaar zijn. Een oplossing als snel laden in zes seconden werkt in het lab prima, maar zal in de praktijk de accu beschadigen waardoor er kortsluiting ontstaat en de accu onveilig is voor de consument. Om de veiligheid van de consument te kunnen garanderen moet er dus eindeloos getest worden en dat kost behoorlijk wat tijd en geld.
 
De winst in de ontwikkeling van de accutechniek is te behalen door het toepassen van nieuwe materialen. Op dat gebied zijn er daarom volop onderzoeken gaande waar we regelmatig iets van teruglezen in het nieuws. Helaas zijn niet alle toepassingen altijd even geloofwaardig. Een accu die bestaat uit Hennep bijvoorbeeld of batterijen die op te laden zijn met urine klinkt leuk, maar zijn niet echt realistisch te noemen. Dat wil echter niet zeggen dat er niet wordt gewerkt aan ontwikkelingen met potentie. Zo is men volop bezig met onderzoek naar een volgende generatie lithium-ion cellen. Deze geavanceerde cellen gaan tot drie keer langer mee. Op de TU van Singapore is men bezig met een batterij op basis van koolstof die van 0 tot 70% op kan laden in twee minuten tijd. Zo’n batterij gaat 10.000 laadcyclussen mee, wat tien keer langer is dan normaal en gelijk zou zijn aan twintig jaar gebruiksduur. Ook in Israël is men druk bezig met het ontwikkelen van een batterij op basis van nanotechnologie. Deze kan in 30 seconden volledig worden opgeladen. We praten dan echter nog over een prototype dat ontwikkeld is met behulp van een nieuw soort, vrij prijzig materiaal. 
 

Accu belangrijkst?

Bijna 80% van de consumenten geeft aan dat de beperkte accuduur een groot punt van ergernis is. Dan is het echter wel vreemd dat consumenten niet massaal kiezen voor bijvoorbeeld de LG G2. Deze telefoon is namelijk uitgerust met een superieure batterij. Het feit dat consumenten daar niet massaal voor kiezen geeft al aan dat men in de praktijk toch liever profiteert van grotere schermen en meer geavanceerde functionaliteiten en dat men het vaker moeten opladen dus voor lief neemt. Dat geldt niet alleen voor de consument. Ook fabrikant HTC geeft de voorkeur aan de productie van dunnere telefoons in tegenstelling tot toestellen die zijn uitgerust met een grote accu. De accuduur kan immers in één klap verdubbeld worden door telefoons uit te rusten met accu’s met een dubbele capaciteit, maar dat betekent wel dat de smartphone dikker wordt. Consument en fabrikant lijken de beperkte accuduur voor nu dus te accepteren. Dat kan ook te maken hebben met het feit dat dat er steeds meer mogelijkheden komen om je telefoon op te laden. Tegenwoordig zijn er oplaadpunten en mogelijkheden bij je thuis, op kantoor, in de kroeg, op festivals, in het OV en ga zo maar door.

Bovendien wordt opladen ook steeds universeler. Waar je vroeger nog voor iedere telefoon een ander model oplader nodig had is dat nu veel meer gestandaardiseerd. Tegenwoordig dien je dan ook niet perse gebruik te maken van een stopcontact. Opladen kan bijvoorbeeld ook via een USB kabel in je laptop of zelfs al draadloos. En ook op dat gebied staat de ontwikkeling niet stil. Zo zijn er bijvoorbeeld al bureaus beschikbaar waarbij de oplaadfunctionaliteit in het blad zit. Zodra je de telefoon op het bureaublad plaatst zal de accu worden bijgeladen.
 

Accutips

Hieronder geven we je een aantal basistips om je smartphone zo in te stellen dat je accu langer meegaat. Daarnaast noemen we nog een aantal energiebesparende apps die je kunt downloaden en zoomen we in op de task-killer.

Basistips
 
 1. Zorg dat je beeld niet te helder staat. Hoe helderder het scherm, des te meer energie dit vraagt van de accu. Zet de time-out van het scherm bij voorkeur op 15 seconden.
 2. Zet bluetooth standaard uit.
 3. Stel in dat je telefoon automatisch op Wi-Fi overschakelt zodra er een draadloos netwerk in de buurt is. Heb je geen internet nodig? Schakel functionaliteiten als Wi-Fi en 3G/4G dan helemaal uit.
 4. Gebruik tools als Google Maps alleen als je ze echt nodig hebt, zoals in de auto. Schakel de GPS verder uit, bijvoorbeeld voor sociale media apps.
 5. Schakel push meldingen uit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor whats-app meldingen waarvoor je scherm oplicht.
 6. Wanneer je toch op de hoogte wilt blijven van je mail door middel van pushmeldingen, kies dan voor het ophalen om het uur of om de twee uur.
 7. Sluit applicaties die je niet gebruikt af, zodat ze niet onnodig blijven draaien.
 8. Installeer een task-killer, zodat er niet onnodig apps draaien die stroom vreten.
 9. Je kunt het automatisch downloaden van updates van apps zo instellen dat dit alleen wordt gedaan zodra de telefoon aan de oplader hangt.
 10. Is het even niet nodig om bereikbaar te zijn? Schakel dan de vliegtuigmodus in. Met name op plekken waar het bereik slecht is kun je onnodig verbinding maken van je telefoon voorkomen door deze stand in te schakelen. Dat bespaart veel energie.
 11. Indien je de trilfunctie van je telefoon niet gebruikt, schakel deze dan uit. Trillen kost veel meer energie dan de stilte- of geluidsmodus.
 12. Herstart je telefoon tot slot regelmatig. Dan worden processen afgesloten.

Energiebesparende apps

Er zijn diverse apps beschikbaar die ervoor zorgen dat je langer kunt doen met één acculading. Hieronder een drietal energiebesparende apps die je kunt installeren:
 1. Android app Epstar identificeert de meest energieverslindende apps en biedt meer energie-efficiënte alternatieven. Je krijgt daarnaast aanbevelingen van populaire apps die toch efficiënt zijn. Een paar minuten links en rechts kan handig oplopen tot een paar uur meer batterijduur per lading.
 2. Android app Normal vertelt welke apps je moet killen om batterijduur te besparen. Normal doet een basisanalyse van de apps die je als eerste moet sluiten. Als je bijvoorbeeld Facebook sluit bespaar je drie uur aan batterijduur.
 3. BatteryGuru van Qualcomm is een batterij bespaarder die je batterijprestaties verbetert door middel van intelligente instellingen. De app leert automatisch hoe jij je telefoon gebruikt, monitort wat er op de achtergrond gebeurt en past de instellingen vanzelf aan, zodat je uiteindelijk meer batterijduur overhoudt.

Task-killer?
Vaak is het de vraag of een task-killer daadwerkelijk nuttig is of dat deze juist onnodig stroom vreet? Apps die op de achtergrond draaien terwijl je ze niet gebruikt vreten energie. Om dit tegen te gaan kun je een task-killer gebruiken. De meningen zijn dus verdeeld met betrekking tot het feit of deze apps daadwerkelijk doen wat ze moeten doen. Volgens sommigen blijven apps die automatisch opstarten toch wel draaien, ook wanneer je ze killt. De resultaten zijn wisselend, dus ervaar het zelf. De task-killer die bij onderzoeken het beste uit de bus kwam is JuiceDefender. Deze schakelt namelijk ook WiFi uit als je bijvoorbeeld thuis weggaat.

 

Het grote mobiele telefoon accu onderzoek infographic


Download hier de infographic als PDF bestand.
We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken. - Privacy- & Cookiestatement en instellingen