Hoe kan het dat er zo'n goedkope accu's op de markt zijn?
Verschillende webshops bieden accu's aan tegen dumpprijzen, de kwaliteit van de accu's laat echter vaak te wensen over. Als een van de grootste batterij aanbieders van de Benelux zien wij het als onze taak om bezoekers van de juiste informatie te voorzien. Overigens geldt onderstaande informatie niet alleen voor boormachine accu's maar ook voor de laptop, tablet, smartphone of de camcorder.Technische informatie
Voordat er meer verteld kan worden over de kwaliteit en prijs van de batterij is het belangrijk dat er enkele termen uitgelegd worden.Een lithium-Polymeer accu is iedere accu waar lithium en een polymeer materiaal in verwerkt zit. Een polymeer betekent: “een samenvoeging van andere materialen”. De meeste Lithium-Polymeer accu’s zijn LiCoO2 (Lithium + Cobalt + diOxide) of Li-MnO2 (Lithium + Mangaan + diOxide) Je hoort weleens over LiFePO4 (Lithium + IJzer + Fosfor + tetraOxide) dat is ook een Lithium-Polymeer én dus ook een Lithium-ion accu. Dus:
Litium-ion (Li-ion genoemt)
Lithium-Polymeer (LiPo genoemt) == Litium-ion
LiFePO4 (soms LFP genoemt) == Lithium-Polymeer == Litium-ion
Li-NCM == Lithium-Polymeer == Litium-ion
Kwaliteit van de cellen
Wat eigenlijk véél belangrijker is is de kwaliteit van de cellen die gebruikt worden. “Op de markt” zijn er A-B-C-D-E-F en ungraded cellen te koop, daarvan hoor je als consument helemaal nooit iets.De cellen in accu behuizingen zijn over het algemeen “18650? cellen met een “nominale voltage” van 3.6V en een daadwerkelijke voltage (zie hieronder) dat varieert. Alle accu cellen komen vanaf dezelfde productie lijn van 1 producent en hebben de naam van de producent, aan het einde worden ze zogenaamd ge-grade. A (4.2V) en B (4.0V) grading gebruiken de cel-fabrikanten voor hun eigen klanten. C (3.8V) en D (3.6V) grading verkopen ze aan individuele accupakket bouwers waarbij ze erbij vermelden dat die niet onder de naam van die producent verkocht mogen worden (wat in de praktijk toch gewoon gebeurt) E (3.4V) en F (3.2V) grading verkopen ze aan opkopers waarbij de naam van de producent weer niet gebruikt mag worden (die het dan weer doorverkopen aan handelaren die het weer als cellen van die producent op de markt brengen) Ungraded (3.0V of lager!) word verkocht aan partijen die ze eigenlijk moeten recyclen (maar die vaak ook de ungraded cellen gewoon weer aan opkopers verkopen… en die… je begrijpt het…). De consument denkt vaak “als ik dat-en-dat materiaal koop, dan koop ik iets goeds”. Dat is dus niet helemaal waar:
Een Li-LiFePO4 in F-grade (10Ah x 3.2V = 320Wh, op het etiket staat dan gewoon 360Wh: 10Ah x 3.6V) is stukken slechter dan een simpele Lithium accu in A-grade (10Ah x 4.2V = 420Wh, waar óók 360Wh op het etiket staat).
In cijfers:
Stel, iemand neemt 100Watt per uur af met de accu’s in het voorgaande voorbeeld: bij de “nieuwe” LiFePO4 F-grade kan hij dan 3.2 uur werken en bij de “oude” Li-ion A-grade 4.2 uur), voordat de accu leeg is. Toch een verschil van 25%. Let hier dus goed op bij aanschaf van de juiste accu.