Adapters en laders

Hoe komt het dat mijn laptop adapter piept?

Heb je ook wel eens last van een adapter die de hele tijd piept of zoemt tijdens het opladen? Dit is niets om je zorgen over te maken. Vrijwel iedere adapter maakt een piepend, zoemend of brommend geluid. Bij de ene adapter zal dit wat duidelijker te horen zijn dan bij de andere. Het piepgeluid van de adapter is te horen doordat er wisselstroom door de adapter loopt en wordt meestal gevormd door een ‘spoel’ die zich in de adapter bevindt. Binnen in de adapter wordt stroom namelijk omgevormd (wisselstroom), wat ook wel pulserende spanning wordt genoemd. Als gevolg van kleine magnetische velden kan deze pulserende spanning overgaan op de vorming van pulserende geluidjes die te horen zijn als een pieptoon.
 
Een voeding van een laptop schakelt heel snel aan en uit om de gewenste spanning te verkrijgen. In een adapter bevinden zich transformatoren welke bestaan uit spoelen gewikkeld om een kern van ijzerplaatjes die ervoor zorgen dat de opgewekte spanning af wordt gevlakt. Deze ijzerplaatjes, die op elkaar zijn gekleefd, kunnen los gaan zitten en vervolgens onder invloed van het magnetisch veld van de stromen (pulserende stroom) dat door de spoelen loopt gaan trillen. Dat veroorzaakt het piepende geluid. Zodra er meer of minder stroom door de spoelen gaat lopen verandert ook de intensiteit van de magnetische velden. Hierdoor verandert dus ook het zoemende geluid dat je hoort.
 
Soms kan het ook zijn dat de pieptoon van de adapter luider wordt. Dit kan ook te maken hebben met ouderdomsverschijnselen van de betreffende adapter. Overweeg dan om een nieuwe aan te schaffen. Klik hier voor ons ruime aanbod in adapters

Terug naar overzicht
Om het gebruiksgemak van onze website te vergroten, onze diensten persoonlijker en meer op maat te maken en het gebruik van de website te analyseren, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord - Lees meer.