Trefwoordenregister

Klik op het woord waarover je uitleg wilt hebben.

 

AC Garantietype PDA
Accu Gebruik in auto Port replicator
Accu capaciteit Gebruik in vrachtwagen Producttype
Accu celtype Gebruik in vliegtuig SATA
Accu vermogen Gebruik in wandcontactdoos Smartphone
Ampèrage Geschikt voor apparaatmodel SODIMM
Batterijcellen GPS SSD
BIC GSM Status
Bluetooth HDD Support
Breedbeeld HDMI TFT
CMOS iDeal Toetsenbord
Compatible IBAN Touchpad
Compatible met partnummers Laptop Uitgangsspanning
Connector (output) LCD Ultrabay
CPU LCD inverter UMPC
DC Manuals UPS
DIMM Moederbord USB
Docking Station Netwerkkaart Voltage
DRAM OEM WiFi
Driver Partnummer WLAN
Firewire PayPal  
Garantietermijn PCMCIA  

 

 

 

AC
Alternating Current ofwel wisselstroom is te vinden op het vaste stroomnet, zoals een wandcontactdoos. Voor mobiele apparatuur dient dit omgezet te worden naar DC (Direct Current) ofwel gelijkstroom, met een ander voltage. Daarvoor is een AC/DC adapter nodig.
 

Accu
Met 'accu' wordt in de context van deze website een oplaadbare batterij bedoeld, ook wel een 'accupack' genoemd, bestaande uit meerdere individuele batterijcellen.
 

Accu capaciteit
De hoeveel stroom die de accu kan leveren, uitgedrukt in milliAmpère per uur (mAh). Hoe meer mogelijkheden een apparaat heeft, hoe meer energie wordt verbruikt, hoe meer capaciteit de accu moet hebben.

Accu celtype
Oplaadbare accu’s kunnen verschillende celtypen bevatten. Voor elke toepassing kan de meest geschikte batterijsoort worden ingezet. Zoals loodaccu’s in UPS systemen, NiCd in powertools, NiMH of Li-ion in notebooks en LiPo in PDA’s, GSM’s en MP3-spelers.
 

Accu vermogen
Het accuvermogen wordt uitgedrukt in Watts. Het vermogen wordt berekend als stroom (in Ampères) x spanning (in Voltage) ofwel P = U x I.
 

Ampèrage
De eenheid van stroom. Hoe meer (milli)Ampère per uur een accu levert, hoe langer de werktijd van jouw apparaat. Bij adapters dient het Ampèrage overeen te stemmen met het origineel.
 

Batterijcellen
Een oplaadbare accu is vaak opgebouwd uit diverse cellen om de gewenste spanning en capaciteit te verkrijgen. Hoe meer cellen parallel zijn geschakeld, hoe meer spanning (Volt); hoe meer cellen in serie zijn geschakeld, hoe meer capaciteit (milliAmpère/uur).
 

BIC
Bank Identifier Code. De BIC (voorheen ook wel swift-code genoemd) is een internationale identificatiecode, die toelaat elke individuele bank te herkennen. De BIC-code bestaat uit 8 tekens.

BIOS
Basic Input/Output System. Dit basisonderdeel van het besturingssysteem dient in een PC voor input- en outputbewerkingen. De BIOS wordt opgeslagen in een ROM- geheugen. In de BIOS worden ook allerlei settings opgeslagen om de PC goed te laten opstarten. Deze settings worden gebackupped met een batterijtje op het moederbord.
Alle PC’s en notebooks bevatten een batterij voor de back-up van het geheugen. Deze batterij is een kleine niet-oplaadbare lithium cel, die een klein stroompje levert wanneer het apparaat is uitgeschakeld. De computer gebruikt de zogenaamde CMOS batterij om bepaalde informatie vast te houden met een niet-ingeschakeld apparaat. Dit zijn de BIOS settings: de huidige datum en tijd, evenals de brontoewijzing voor plug&play systemen.
Wat gebeurt er bij een lege BIOS batterij? Elke opslag verkort de levensduur van de BIOS back-up batterij tot een paar jaar. Een CMOS cel zal 5 tot 7 jaar meegaan wanneer de computer, zelfs in uitgeschakelde toestand, verbonden blijft met de netvoeding. Bij een laptop is dit vaak onmogelijk en is de levensduur van de BIOS batterij korter. Wanneer de batterij leeg raakt, moet een PC een duidelijke waarschuwing geven. Is dit niet het geval, dan zul je gaan merken dat de computer bepaalde instellingen zoals tijd en datum niet meer onthoudt en wellicht iets langzamer wordt.

Bluetooth
Bluetooth is een protocol voor draadloze communicatie (ca. 1MB/s) tussen twee apparaten, zuinig qua energie. Meestal wordt Bluetooth gebruikt om randapparatuur draadloos aan de PC te koppelen. Het signaal van Bluetooth klasse 3 reikt 1 meter ver; klasse 2 gaat tot 10 meter en klasse 1 tot 100 meter.  Daarnaast zijn er ook Bluetooth profielen, die iets zeggen over de functie van het apparaat, bijv. HSP voor hoofdtelefoons.
 

Breedbeeld
Van oudsher hebben breedbeeldschermen voor laptops een andere verhouding dan TV-breedbeeldschermen. TV's gebruiken de verhouding 16:9, terwijl laptops veelal 16:10 gebruiken. Maar ook andere verhoudingen werden toegepast, zoals 10:6. Momenteel is de trend in laptopland om ook over te stappen naar 16:9. Dit zijn dan WXGA schermen, terwijl ook de eerste QWXGA (Quad Wide eXtended Graphics Array, waarbij Quad staat voor het viervoudige aantal pixels ten opzichte van de standaard) schermen zijn opgedoken.
 

CAS Latentie
Column Address Strobe Latency. CAS is het objectgeoriënteerde systeem voor het opslaan van gegevens die, eenmaal opgeslagen, niet bestemd zijn om veranderd te worden (bijvoorbeeld medische beelden, verkoopfacturen, gearchiveerde e-mail). De CAS latency is de wachttijd tussen het moment dat de controle aan de geheugenmodule vertelt om naar een bepaalde kolom van het DRAM geheugen te gaan en het moment dat de data ook echt vanaf die locatie beschikbaar is.
 

CMOSten 
Complementary Metal Oxide Semiconductor. Dit is een energiezuinige halfgeleider om de BIOS setup in te bewaren. Bijna elke computergebruiker heeft wel eens de ‘CMOS Checksum Bad Error’ op het scherm gekregen. Dit gebeurt wanneer de CMOS waarden verkeerd zijn. Om de BIOS waarden te behouden slaat het CMOS geheugen een bepaalde waarde op. Elke keer dat de computer opstart, wordt deze waarde gecheckt. Komen deze waarden niet overeen, dan komt de foutmelding op het scherm, meestal op te lossen in de BIOS.
 

Compatible
Een compatible product is vrijwel identiek aan het origineel. De prijs/kwaliteit verhouding is gunstiger. De letterlijke betekenis is ‘verenigbaar’,dat wil zeggen dat het een perfect passende vervanging is.
 

Compatible met partnummers
Wellicht heeft een product meerdere partnummers, toegewezen door de fabrikant(en). Vaak gaat het om exact hetzelfde product, soms zijn er afwijkingen in prijs of prestatie, maar nooit in pasvorm. Als het partnummer van jouw originele product overeenkomt met één van de hier vermelde nummers, dan ben je verzekerd van een passend product.
 

Connector (output)
De connector aan jouw product dient precies te passen en stevig vast te zitten in de terminal van jouw apparaat. De juiste pasvorm van de connector betekent vaak al dat de spannings- en stroomsterkte overeenkomen, maar verifieer dit altijd! 

CPU
Central Processing Unit. De CPU is de centrale chip op het moederbord. Als je de muis beweegt of een programma start, begint de CPU  de benodigde berekeningen en voert de commando’s uit. De processor geneert veel hitte, dus is er altijd een koeloppervlak en een ventilator die erop zijn gemonteerd om te veel hitte te voorkomen. Hoe sneller de CPU, hoe beter. Moderne CPU’s zijn 64-bit, geschikt voor 64bit versies van Windows Vista of Windows 7. Dual Core processors combineren twee of meer processors in één behuizing en zorgen voor nóg meer snelheid.

DC
Direct Current ofwel gelijkstroom wordt voortgebracht door bijvoorbeeld jouw autoaccu. Mobiele elektronica zoals een laptop werkt op DC, maar de bijbehorende spanning kan afwijken. Dan is een DC/DC adapter nodig.
 

DIMM
Dual In-line Memory Module. Een DIMM bevat een serie D-RAM (Dynamic Random Access Memory) circuits gemonteerd op een printplaatje. Dit geheugen is vaak eenvoudig uit te breiden door het vervangen of bijsteken van een DIMM-kaart met meer geheugencapaciteit. DIMM is de opvolger van SIMM (Single In-line Memory Module), waarbij de geheugenchips aan beide zijden van de module worden geplaatst. Hierdoor kunnen ze tweemaal zoveel geheugen bevatten op eenzelfde module-oppervlak.
 

Docking station
Een docking station is een hardware voorziening waarin een notebook geplaatst wordt zodat deze als een gewone pc kan gebruikt worden. Met de huidige krachtige notebooks is het niet meer nodig om thuis en onderweg andere computers te hebben. Dan is een docking station ideaal. De laptop wordt in het station geklikt, waaraan een losse, grotere monitor, een toetsenbord en een muis zijn aangesloten. Eenmaal aangesloten is er geen verschil meer tussen de laptop en een desktop. Een docking station maakt bovendien de poorten toegankelijk die thuis of op kantoor ter beschikking staan voor printer, monitor, netwerk etc. Een docking station biedt vaak extra slots, voor bijvoorbeeld extra USB-poorten, interface-kaarten of harddisks. Docking stations bestaan ook voor digitale camera's en PDA's.
 

DRAM
Dynamic Random Access Memory. Het RAM interne geheugen is een van de meest vitale onderdelen van een computer. Elk systeem, hoe snel ook, moet zaken vast kunnen houden in het geheugen. Bij de eerste homecomputers was een RAM geheugencapaciteit van 64KB nog voldoende. Tegenwoordig is enkele gigabytes de standaard voor nieuwe PC’s.
Een computer met DRAM voert niet alleen het nuttige programma uit, maar moet ook steeds het volledige geheugen verversen, dus lezen en weer herschrijven. Dit in tegenstelling tot de voorganger SRAM (Static Random Access Memory). Deze geheugens hielden alles vast, maar waren dus erg groot en log.

 

Driver
Een driver is een stuurprogramma dat nodig is om de nieuw toegevoegde applicatie te laten werken op jouw computer.
 

Energie per uur (Wh)
De energieleverantie van een accu wordt soms aangeduid in Wh. Wh staat voor Watt/hour (een Wattuur), een indicatie voor de werktijd van een accu, net zoals de capaciteit. Hoe hoger dit getal, hoe beter, want des te langer kun je jouw accu gebruiken. Sommige merken (Dell, HP) vermelden soms alleen de Wh op hun accu's, niet de capaciteit in mAh. Vanuit de Wh is de mAh als volgt te berekenen: Wh : Voltage = Ah. Bijvoorbeeld: 95,46Wh : 14,8V = 6,45Ah = 6450mAh.
 

Firewire
Firewire is een seriële bus voor aansluiting van randapparatuur die qua functionaliteit veel lijkt op USB, maar veel hogere snelheden haalt (800Mbps). Firewire is veel minder populair dan USB en vooral op Apple computers te vinden en als i.Link op Sony’s. Elke PC kan er wel eenvoudig mee uitgevoerd worden.
 

Garantietermijn
ReplaceDirect.nl geeft u één van de langste garantietermijnen op jouw nieuwe product. Bovendien heb je bij ReplaceDirect.nl het recht om binnen 14 dagen na ontvangst het artikel zonder opgaaf van reden te retourneren.
 

Garantietype
Er zijn twee vormen garantie: carry-in en pick-up-and-return. Carry-in betekent dat je het product zelf aanlevert bij ReplaceDirect.nl. Na reparatie wordt het product via een pakketdienst aan je geretourneerd. Bij pick-up-and-return garantie neem je contact op met ReplaceDirect. Het product wordt bij je opgehaald, gerepareerd en weer bij je thuis bezorgd.
 

Gebruik in auto
Is het product te gebruiken in de auto, dan zal de connector passen op de 12 Volt aansluiting van de sigarettenaansteker (ook power outlet genoemd).
 

Gebruik in vrachtwagen
Is het product te gebruiken in de vrachtwagen, autobus, camper of zware jeep, dan zal de connector passen op de 24 Volt aansluiting van de sigarettenaansteker (ook power outlet genoemd).
 

Gebruik in vliegtuig
Is het product te gebruiken in het vliegtuig, dan zal de connector passen op de 12 Volt aansluiting (autoplug of Empower) in de armleuning van jouw vliegtuigstoel. Alleen in eerste- en businessklasse bij bepaalde maatschappijen.
 

Gebruik in wandcontactdoos
Is de stekker van het product geschikt voor de wandcontactdoos, dan is een AC/DC-converter aanwezig om het mobiele apparaat voor 230 Volt wisselstroom.
 

Geschikt voor apparaatmodel
Wellicht is jouw product geschikt voor meerdere typen, modellen of merken apparaten. Die apparaten vind je hier vermeld.
 

GPS
Global Positioning System. Door middel van minimaal drie van de 35 GPS satellieten die rond de aarde hangen is op elke plek ter wereld een zeer nauwkeurige positiebepaling mogelijk. Al in 1967 in gebruik door het Amerikaans leger. In 1991 begon het commercieel gebruik met navigatiesystemen. De nauwkeurigheid is momenteel circa 10 meter, maar deze beperking is opgelegd door het Amerikaanse leger, dat zelf nog veel nauwkeuriger met GPS kan spioneren. De Europese Unie heeft besloten zijn eigen systeem, genaamd Galileo, te lanceren om niet afhankelijk te zijn van Amerika.
 

GSM
Global System for Mobile Communications. De meest gebruikte standaard voor cellulaire telefonie ter wereld, met meer dan 2,2 miljard gebruikers in 210 landen. Deze tweede generatie, digitale telefonie verzendt de signalen digitaal gecodeerd. Niet alleen spraak, maar ook andere data kan worden overgezonden, zoals faxen, korte tekstberichten (SMS, MMS) en internetpagina’s (WAP). De gebruikte frequenties zijn 900 en 1800MHz.

HDD
Hard Disk Drive. Het vaste schijfstation van een computer. Deze harde schijf bestaat uit een magnetische schijf om gegevens op te bewaren. Intern aanwezig in elke PC, ook als externe schijf verkrijgbaar.
 

HDMI
High Definition Multimedia Interface. Hiermee transporteer je audio, video- en controlesignalen in digitale vorm. Digitale bronnen zoals dvd-spelers en settopboxen hebben een HDMI-uitgang, terwijl bijna alle nieuwe platte tv's (plasma en LCD) en videoprojectoren een compatibele HDMI-ingang hebben. HDMI is bedacht als universele verbinding voor audio en video, min of meer de digitale variant van SCART; daardoor is ook de link  met de PC-omgeving gemakkelijker, mits de PC voorzien is van een DVI-aansluiting (Digital Visual Interface, zonder geluid).
 

iDeal
iDeal is in Nederland de betaalstandaard voor veilige en directe betalingen op internet. iDeal in een webwinkel is rechtstreeks gekoppeld aan de internetbetaalsystemen van de deelnemende banken. iDeal raakt steeds meer bekend als vertrouwde online betaalmethode. Inmiddels maakt al de helft van de Nederlandse online shoppers gebruik van iDeal.
 

IBAN
International Bank Account Number. Een internationaal rekeningnummer om internationale betalingen te vereenvoudigen. Het bestaat uit 18 karakters: een landcode van twee letters (NL voor Nederland, BE voor België), een 2-cijferig controlenummer en 12 cijfers van je huidige nationaal rekeningnummer.
 

Laptop
Er bestaan vele benoemingen voor een 'schootcomputer', maar allemaal bedoelen ze hetzelfde apparaat: laptop, notebook, portable PC. Tegenwoordig is de functionaliteit van een laptop gelijkwaardig aan die van een desktop PC.
 

LCD
Liquid Crystal Display . Een 'vloeibaar-kristalscherm' is een plat beeldscherm met een laag energieverbruik, bij uitstek geschikt voor platte elektronische apparatuur of in draagbare apparaten die een batterij met beperkte capaciteit hebben. LCD platte beeldschermen werken op basis van vloeibare kristallen die de polarisatierichting van licht kunnen draaien als er een elektrische spanning op wordt gezet. De kristallen, bestaande uit staafvormige complexe moleculen die telkens een stukje gedraaid liggen, zijn ingeklemd tussen twee glazen platen. Achter deze platen is de verlichting (backlight) gemonteerd. Het scherm wordt opgebouwd uit pixels, die elk weer verdeeld zijn in drie subpixels. Deze subpixels hebben de basiskleuren rood, blauw en groen. De kristallen worden aangestuurd met complexe software programma’s. Er moeten op hoge snelheid ingewikkelde berekeningen worden uitgevoerd, vooral bij snelle actiebeelden. Voor een goede beeldkwaliteit is de software dus zeer belangrijk . Er bestaan verschillende soorten LCD's; de meest voorkomende is de actieve matrix met TFT-techniek.

LCD inverter
Een LCD backlight inverter stuurt de verlichting achter het beeldscherm aan. Een LCD inverter moet de maximale lichtopbrengst van het scherm opleveren, zonder dat de gebruiksduur voor de laptopbatterij te zeer wordt bekort. Een backlight converter is een uiterst gevoelig onderdeel van een notebook dat wel eens defect wil raken. Dit bemerkt u bijvoorbeeld wanneer de lichtsterkte van het LCD-scherm is verdwenen en slechts een heel donker beeld resteert. Of wanneer het beeldscherm na enkele minuten op zwart gaat, terwijl de computer eigenlijk gewoon blijft functioneren.
 

Manuals
Hier kun je een handleiding van jouw product aantreffen als downloadable PDF bestand, indien van toepassing.
 

Moederbord
Het moederbord (ook wel ‘mobo’ genaamd) is het meest essentiële onderdeel van een PC. Het bevat de microprocessor-chip (CPU, central processing unit); alles wat eraan is gekoppeld is vitaal om de computer te laten functioneren. Zoals een chipset die het logische systeem vormt, bestaande uit twee ‘bruggen’ die de CPU met de rest van het systeem verbinden. De BIOS-chip (Basic Input/Output System) controleert de basisfuncties van de PC. De real-time klok is een chip die de tijd en andere basisfuncties vasthoudt.
Het moederbord heeft ook poorten voor aansluiting van randapparatuur: de AGP (Accelerated Graphics Port) is voor grafische (video)kaarten, de IDE (Integrated Drive Electronics) is de interface voor harddisks, PCI (Peripheral Component Interconnect) is voor elektronische verbindingen met bv. netwerkkaarten.

 

Netwerkkaart
Elke computer heeft een netwerkkaart nodig om op het internet te komen. De meeste PC’s hebben een geïntegreerde netwerkkaart waarin de netwerkkabel kan worden ingeplugd, waarna Windows vrijwel direct de verbinding kan realiseren. Voor het maken van een draadloos netwerk is een andere, los te verkrijgen wireless netwerkkaart nodig, die vaak in een USB-poort kan worden ingeplugd.

OEM
Original Equipment Manufacturer. Een OEM product wordt vervaardigd in opdracht van een merkleverancier om als oorspronkelijk onderdeel deel uit te maken van een groter product. Bijvoorbeeld een accu in een HP laptop computer: deze wordt niet door HP zelf geproduceerd, maar door een officiële toeleverancier. Deze OEM toeleverancier kan echter ook zelf accu’s op de markt brengen met weer een andere merknaam.
 

Partnummer
Elk onderdeel van een apparaat heeft een eigen, uniek nummer, door de fabrikant bepaald. Dit partnummer is belangrijk om te allen tijde te kunnen identificeren welk onderdeel het precies betreft, bijvoorbeeld wanneer vervanging nodig is. Eén bepaald onderdeel kan diverse partnummers hebben gekregen van de fabrikanten en merken. ReplaceDirect.nl weet exact welke partnummers compatibel zijn met elkaar; daarmee is rekening mee gehouden in de snelzoeker. Dit wordt aangeduid als 'vergelijkbare partnummers'.
Het is belangrijk dat u tijdens het zoeken het partnummer zorgvuldig invult, zodat de zoekfunctie met betrouwbare resultaten komt. Aan de hand van het partnummer kan ReplaceDirect.nl u een origineel of vervangend artikel aanbieden.
Partnummers kunt u herkennen aan de aanduiding als P/N, PN, spare en 'replace with'. Voorbeelden van partnummers zijn: BTP-43D1, BAT30N3L, 316687-001, 442685400013, BATDW00L en 3R305.
 

PayPal
Om online aankopen te doen, wordt veel gebruik gemaakt van Paypal. Dit gaat zeer eenvoudig in combinatie met een creditkaart, maar kan ook gekoppeld worden aan een gewoon bankrekeningnummer. Het systeem geeft een zekere waarborg, en accepteert ook overschrijvingen van kleine bedragen.
 

PCMCIA
Personal Computer Memory Card International Association. Ook wel PC Card genoemd. Kleine uitbreidingskaarten voor bv notebooks, die in hiervoor bestemde sloten kunnen geplugd worden. Aanvankelijk gebruikt voor netwerkadapters, modems, draadloze zenders, geluidskaarten etc, maar inmiddels flink verdrongen door USB.

PDA
Personal Digital Assistant. Ook wel palmtop computer, PocketPC, TabletPC of handheld genaamd. De meeste PDA’s beschikken over een display waarop met een speciale pen (stylus) kan is te schrijven. Het besturingssysteem kan variëren van Palm OS tot Windows Mobile.
 

Port replicator
Een port replicator is eigenlijk een vereenvoudigde uitgave van een docking station. Een port replicator vereist een direct contact met de laptop voor een verbinding en is niet meer dan een 'doorgeefluik' van de connectors. Het is eigenlijk een kopie van de laptoppoorten; een bundel kabels die allemaal tegelijk worden ingeplugd om tijd te besparen.
 

Producttype
ReplaceDirect.nl levert vele soorten producten: accu’s, adapters, geheugenkaarten, toetsenborden, laptopschermen en diverse andere onderdelen en accessoires.
 

SATA
Serial Advanced Technology Attachment. De SATA verbinding tussen moederbord en harde schijf vervangt steeds vaker de traditionele IDE-verbinding (Integrated Drive Electronics, ook wel parallelle ATA, PATA genaamd). Het seriële systeem heeft kleinere stekkers, is sneller, heeft minder last van interferenties, heeft CRC (Cyclic redundancy Checking) foutcorrectie, ondersteunt hot-swapping, powersaving en het overlappen en queuen van opdrachten. SATA heeft geen ventilatie-blokkerende, grote flatcable meer zoals IDE, maar een kabel met slechts vier aders en een connector waarbij de aardpennen iets langer zijn, zodat deze als eerste contact maken bij een hot swap, en er geen statische elektriciteit ontstaat. De doorvoersnelheid van de eerste generatie SATA was 150MB/sec, tegen 133MB/sec voor IDE; SATA2 heeft nu een doorvoersnelheid van 300MB/sec. Dit is sneller dan een gewone mechanische harddisk kan bijbenen, maar wél wenselijk bij flash harddisks.
 

Smartphone
Een smartphone is een mobiele GSM telefoon met geavanceerde mogelijkheden die verder gaan dan een doorsnee GSM, vaak tot PC-achtige functies. Er is geen industriële standaard voor een smartphone. Voor sommigen is een smartphone een telefoon die op een complete besturingssysteem (OS) werkt, voor anderen is een smartphone een telefoon met e-mail en/of een volledig qwerty-toetsenbord. 
 

SODIMM
Small Outline Dual In-line Memory Module. Een SODIMM geheugen is hetzelfde als een DIMM, maar kleiner en dus geschikt voor gebruik in laptops. In tegenstelling tot de normale DIMM's heeft de SODIMM maar 72 aansluitingen voor een 32 bit module. De 64 bit module heeft een 144 pin aansluiting en is een SDRAM uitvoering. De DDR-SDRAM heeft 200 aansluitingen.
 

SSD
Solid State Drive. Een Solid State Drive is een opslagmedium zonder bewegende delen die ten opzichte van een harde schijf betere prestaties levert, een langere levensduur heeft en minder stroom verbruikt. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is de toegangstijd tot data verwaarloosbaar klein, is de werking geruisloos en kunnen er geen mechanische fouten meer optreden. Een SSD schijf is vooral geschikt voor multimedia toepassingen, games en andere zware applicaties. Verwacht wordt dat SSD's langzaam de mechanische harde schijven zullen vervangen, maar voorlopig wordt er voor standaard met SSD uitgeruste laptops nog een forse meerprijs gevraagd.

Status
Hier kun je zien of een product uit voorraad leverbaar is. Is dit het geval, dan kunt je jouw bestelling de volgende dag al in huis hebben, indien je voor 22.00u bestelt.
Is een product niet op voorraad, dan zal je een e-mail ontvangen zodra het weer beschikbaar is. Je kunt op dat moment alsnog een bestelling plaatsen.

 

Support
Hier kun je eventuele andere documenten aantreffen die je kunnen ondersteunen bij het juiste gebruik van jouw nieuwe product.
 

TFT
Thin Film Transistor. Platte beeldschermen zoals die van laptops of platte computerschermen zijn opgebouwd met de TFT techniek. Ze hebben ook een snelle reactietijd (response time) en minder stroomverbruik. Het principe is gebaseerd op een dun laagje vloeibare kristallen (Liquid Crystal Display, LCD). Deze kristallen zijn verdeeld in kleine vlakjes die ook weer per drie worden samengevat in een pixel. Zo’n vakje heet een subpixel; binnen elke pixel is er een subpixel voor rood, groen en blauw (RGB). Door deze gekleurde subpixels aan te passen kan elke pixel een groot aantal kleuren weergeven. Het beeldoppervlak van het TFT-scherm is de verzameling van alle pixels.
 

Toetsenbord
Het toetsenbord moet overeenkomen met de standaard invoertaal. Anders zijn de bepaalde functies niet aan de corresponderende toetsen gekoppeld. Een US keyboard heeft een QWERTY-indeling met als taalinstelling Nederlands (Nederlands) – Verenigde Staten (internationaal). Franstaligen gebruiken de AZERTY-indeling Frans (België) – Frans (België), terwijl Duitstaligen een QWERTZ-toetsenbord hebben.
 

Touchpad
Notebooks en UMPC’s hebben meestal geen muis, maar ter vervanging daarvan een klein rechthoekig vlakje onder het toetsenbord. Met de wijsvinger is hierop de cursor op het scherm te besturen.
 

Uitgangsspanning
De spanning aan de connector van jouw product dient overeen te komen met de opgegeven spanning van het apparaat. Een lichte afwijking (tot 0,4 Volt bij mobiele apparatuur) is geoorloofd.
 

Ultrabay
Bepaalde notebooks bevatten een zogenaamde ultrabay of multibay; dit is een compartiment waar een uitwisselbaar accessoire kan worden geplaatst, zoals een diskdrive (CD, DVD, writers, readers, diskette, ZIP, harddisk) of een tweede accu. Bij IBM/Lenovo is de benaming ultrabay en bij HP/Dell heet het een multibay. Soms bevinden zich zulke multibays zich ook in docking stations of port replicators. Een accu die in een ultrabay past heeft andere specificaties en afmetingen dan de hoofdaccu van de laptop. Is jouw notebook voorzien van een multibay, dan kun je nóg langer draadloos blijven werken, aangezien je de werktijd van twee accu’s kunt benutten.
 

UMPC
Ultra Mobile Personal Computer. Net als bij een notebook zijn ook voor deze kleinere variant weer vele benamingen in omloop: UMPC, mini laptop, netbook, nettop. Een UMPC werkt op een normaal besturingssysteem zoals Windows XP/Vista of Linux.

UPS
Uninterruptible Power Source . Een UPS back-up beschermt computersystemen tegen stroomuitval. Een UPS neemt onmiddellijk de stroomleverantie naar een computer (vaak een server) over wanneer de AC netvoeding plotseling wegvalt. Een UPS behoedt bovendien de apparatuur voor beschadigingen als gevolg van ernstige dips en pieken die zich in de spanningstoevoer kunnen voordoen. Een on-line UPS staat continu tussen de AC-bron en de computer geschakeld en voedt permanent de beschermde apparatuur uit z’n reserves. Tegelijkertijd worden in de UPS deze reserves permanent opgeladen vanaf de AC stroomtoevoer.

USB
Universal Serial Bus. Een veelgebruikte en gemakkelijke connector-standaard om randapparatuur (muis, printer, geheugenstick, externe harddisk, scanner, CD/DVD-writer) met computers te gebruiken. De snelheid is beduidend hoger dan bij seriële poorten, tot 480 Mbps bij USB 2.0, en het is echt een plug-and-play toepassing, zelfs ‘hot swoppable’. Steeds meer computervreemde apparatuur wordt ook via USB gevoed, zoals LED-verlichting, tafelventilators etc. Ook bij game computers, portable apparatuur (PDA’s, MP3-spelers) en in de auto (autoradio's) is de USB standaard doorgedrongen.
 

Voltage
De eenheid van spanning. Het is belangrijk dat het voltage van jouw nieuwe product overeenkomt met het voltage van het origineel. Een lichte afwijking (tot 0,4 Volt bij mobiele apparatuur) is geoorloofd.
 

WiFi
Wireless Fidelity. Draadloze netwerkproducten met hoge snelheden (volgens de 802.11 standaard). Eigenlijk is WiFi niet veel anders dan WLAN. Om gebruik te kunnen maken van een WiFi hotspot (of Public Access Zone) is een notebook of PDA nodig met een WLAN 802.11b/g functionaliteit, (bv. Intel Centrino) of een WLAN kaart hiervoor.
Op een WiFi hotspot maak je gebruik van een breedband internetverbinding. Het gaat net als inloggen op je draadloze netwerk thuis. WiFi heeft een theoretische snelheid van 11 Mbit/s of 54 Mbit/s. De werkelijke snelheid op de hotspots is afhankelijk van het aantal gebruikers op dat moment.

 

WLAN
Wireless Local Area Network. Een draadloos lokaal netwerk van verschillende computers, aangesloten op een access point/router. Het access point (AP) is aangesloten op het bedrade netwerk. Tussen AP en de werkstations (desktop of laptop PC's) worden de gegevens via radiogolven door de ether via een kleine antenne verzonden en ontvangen. Het bereik van dit draadloze systeem is doorgaans circa 50 meter.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken. - Privacy- & Cookiestatement en instellingen